De kracht van spelen op de Holland International School
31 januari 2023, juf Ashley Bentley
Wanneer je Holland International School bezoekt, valt direct op dat onze kinderen graag spelen! Al vele jaren benadrukken kinderpsychologen het belang van spelend leren voor opvoeders en ouders. Jean Piaget (1962) was een van de eerste psychologen die de invloed van spel op de cognitieve ontwikkeling van een kind bestudeerde. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat spelervaringen kinderen helpen zich te ontwikkelen: fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel. Zoals de dichteres Diane Ackerman zegt: "Spelen is de favoriete manier van leren van onze hersenen". Spelen is goed voor je.
Toen ik 20 jaar geleden begon les te geven, vonden veel ouders en schoolleiders het echter moeilijk te begrijpen hoe kinderen de doelen konden bereiken die van hen werden verwacht door gewoon de hele dag te 'spelen'. De afgelopen tien jaar is er zeker een mentaliteitsverandering opgetreden, tot grote opluchting van Early Years medewerkers over de hele wereld! Het is essentieel om te begrijpen welke impact spelen heeft op jonge kinderen. In wezen stelt het hen in staat te leren over de wereld om hen heen en deze te begrijpen. Spel moedigt kinderen aan om hun eigen processen te creëren, manieren om de taken en 'opdrachten' die ze willen uitvoeren, zowel in de klas als thuis, uit te voeren. Spelend leren van goede kwaliteit stelt kinderen in staat nieuwe vaardigheden te leren en hun eigen denken uit te dagen. Het biedt talloze mogelijkheden om samen te werken; om nieuwe relaties te smeden, ideeën (en middelen) te delen, problemen op te lossen en te onderhandelen over argumenten. Op de Holland International School zijn dit enkele van de belangrijkste principes waarop wij onze school baseren.
Op de HIS staat spel centraal in zowel de Nederlandse als de Engelse stroom. Het Nederlandse onderwijs staat bekend om de focus op spelend leren gedurende de eerste 2 tot 3 jaar van de basisschool. Ook in het Engelse Early Years Curriculum staat het kind centraal en wordt zelfstandigheid aangemoedigd; wij laten kinderen hun eigen weg gaan in een speelse omgeving. De leeromgeving binnen onze kleuter- en vroegschoolse afdeling is zo ontworpen dat leerlingen de kans krijgen om zowel ongestructureerd als gestructureerd te spelen. In alle klaslokalen zijn doorlopende voorzieningen beschikbaar; dit zijn de basismiddelen waartoe de kinderen elke dag, gedurende het hele schooljaar, toegang hebben, ongeacht de IPC-eenheid die wordt gevolgd. Deze voorspelbaarheid in het spel is geen zwak punt in het onderwijs, maar juist essentieel voor jonge kinderen; repetitief spel is gezond voor onze jongste leerlingen. Het hebben van deze basismiddelen (zoals bouwstenen) bevordert het zelfvertrouwen en vergroot het gevoel van eigenwaarde van kinderen, omdat ze 'experts' worden in het navigeren door hun eigen omgeving. Onze Early Years leerkrachten zijn bekwaam genoeg om kinderen hun eigen beslissingen te laten nemen tijdens het spelen, omdat dit hun gevoel van identiteit voedt.
Als de kinderen op de Holland International School van de kleuterklas naar de opvangklas of naar groep 1 gaan, krijgen ze zowel gestructureerd als ongestructureerd spel aangeboden. De leerkrachten weten wanneer ze een stapje terug moeten doen en wanneer ze moeten ingrijpen om het spel te stimuleren en het leren te bevorderen. Er worden uitbreidingen toegevoegd aan leerhoeken, die verdere uitdaging en verkenning mogelijk maken naarmate elk kind groeit. De leerlingen blijven echter hun eigen keuzes maken en hun persoonlijke interesses nastreven, omdat wij geloven dat dit essentieel is. De rol van volwassenen is cruciaal bij het modelleren van gesprekken en het ontwikkelen van taal in onze klassen. Veel kinderen van de HIS spreken minstens twee talen. Tijdens het buitenspelen of in de rollenspelen bootsen onze kinderen de rijke taal na die zij van volwassenen horen.
Een van de unieke kenmerken van de kleuterschool en Early Years op de Holland International School is de prachtige omgeving in de wijk Bukit Timah in Singapore. In 2005 voerden Burdette en Whittaker een onderzoek uit dat aantoonde dat buiten spelen de hersenen van een kind sneller ontwikkelt dan binnen spelen. Binnen onze instelling is buitenspelen ook van groot belang, aangezien de kinderen elke dag verschillende mogelijkheden hebben om buiten te spelen met verschillende groepen of klassen. Ze kunnen: rennen, klimmen, graven, balanceren, creëren, doen alsof en de omgeving verkennen. Ze hebben toegang tot zand, water en andere materialen om hun voeten vuil te maken.
Psychologe Kay Redfield Jamison verklaarde: "Kinderen hebben de vrijheid en de tijd nodig om te spelen. Spelen is geen luxe. Spelen is een noodzaak."
Bij HIS zijn we het daar helemaal mee eens. Als u onze school in actie wilt zien en onze kinderen wilt zien spelen, maak danhiereen afspraak met Marc, onze schooldirecteur.